Økonomi er for nogle mennesker sværere end raketvidenskab, og samtidig er boligmarkedet ikke helt til at blive klog på.

Økonomi er for nogle mennesker sværere end raketvidenskab, og samtidig er boligmarkedet ikke helt til at blive klog på.
Man skal ikke forvente, at et boligkøb er en garanteret millionopsparing, specielt ikke som almindelig køber.

Af Louise Leisemei Paustian,
Presseansvarlig Tetris A/S

Økonomi er for nogle mennesker sværere end raketvidenskab, og samtidig er boligmarkedet ikke helt til at blive klog på. Så hvem skal du lytte til, hvis du går i boligtanker, og ikke vil lade dig stresse af skiftende boligpriser og mediernes svingende prognoser for boligmarkedet?

Vil det hjælpe dig, at få svar på:

- Om renten er stigende?
- Om markedet er overophedet?
- Om en boligboble er på vej?

Det vil vi gerne give et klart svar på, men sandheden er, at ingen med sikkerhed ved hvordan markedet arter sig. Alt historik viser nemlig, at markedet går op, og markedet går ned, og historien har samtidigt vist, at det gentager sig i cykliske bevægelser.

Vi vil hellere, med vores erfaring for at se langsigtet på boligmarkedet, give 4 enkle råd som gerne skal give dig overblik og ro i maven, hvis du overvejer at lave den måske hidtil største investering:

#1 Køb med hjertet

Køb den bolig I drømmer om og med den placering, størrelse og de funktionaliteter der passer til jeres liv, uanset markedets bevægelser. Vi synes, at der er god grund til at holde hovedet koldt lige nu, tænke pragmatisk og huske på, at jeres investering i en bolig til familien, først og fremmest skal være jeres hjem og ramme om familien, i mange år frem.

Det er et råd, vi giver alle vores boligkøbere. Man skal nemlig ikke forvente, at et boligkøb er en garanteret millionopsparing, specielt ikke som almindelig køber. Det er typisk kun ejendomsinvestorer, som formår at lave store penge på fast ejendom. Professionelle finansielle aktører ”arbejder med” konjunkturerne og er i markedet med helt andre forudsætninger og viden, end den almindelige dansker.

#2 Køb (kun) hvad I har behov for

Hvor mange familiemedlemmer er i? Har i planer om flere børn? Køb den bolig der passer til jeres behov – også på længere sigt. Derfor er det vigtigste at tænke på, hvad jeres familie har brug for. Hvor mange kvadratmeter har I brug for?

Og hvor I vil slå jer ned, gå i skole og skabe netværk?

Med det for øje, er det ikke blåøjet, at gå ud nu og investere i den bolig, som skal være rammen om jeres hverdag, de næste mange år.

#3 Køb med fastforrentet obligationslån – 30 år

Hvis I investerer nu og finansierer jeres bolig med et fastforrentet obligationslån - har I en meget lav ydelse, som er fast hele lånets løbetid. Der kommer ingen overraskelser, heller ikke hvis markedet ændrer sig.

Med dette lån har i en unik mulighed får I et fastforrentet lån – 2 %, med bedste kurs nogensinde og med meget lav rente. Det betyder, at hvis boligprisen falder i værdi, så falder restgælden på dit lån også, hvis du vælger at konvertere til et nyt lån. På den måde kommer der en større harmoni mellem din gæld og din boligs værdi.

#4 Køb realistisk og lad være med at tro, at du kan købe på bunden og sælge på toppen

Jeres investering i en bolig til familien skal ikke forveksles med en opsparing eller investering, som SKAL give et stort overskud. Hvis I køber fornuftigt, med det rette lån og vedligeholder jeres bolig, så vil jeres bolig altid være en sikker investering, på den lange bane.

Der ER stigende priser på boligmarkedet lige nu, et opsving er i gang, og der har længe været varslinger om, at nu stiger renten efter mange års ro. Så det kunne være nemt at tro på, at en overophedning er i gang og en boligboble er nært forstående. Ikke mindst fordi, at kvadratmeterpriserne er højere nu, end de var på det tidspunkt i 2005 – 2007, hvor det ”peakede” sidst.

Men, og der er heldigvis rigtigt mange mén’er, i forhold til hvad der afgør, om vi er ved at blive opslugt af en boble.

Udover renten og den igangværende vækst i dansk økonomi, er der 3 andre vigtige faktorer, der spille positivt ind på udviklingen på boligmarkedet:

- Stigning i danskernes levetid
- Stigning i befolkningstilvæksten i Danmark.
- Øget urbanisering

Alle 3 punkter bidrager til en øget efterspørgsel og behov for boliger, som igen er med til at påvirke boligmarkedet positivt.

Derfor håber vi, at du kan bruge vores 4 bedste råd, og med ro i maven kan træffe den helt rigtige beslutning for dig og din familie, også mange år frem.

Befolkningstilvækst i Danmark

Vi bliver flere og flere borgere i Danmark og er hastigt på vej mod 6 millioner indbyggere. De seneste år er den danske befolkning vokset med mere end 41.000, som skyldes, at vi bliver ældre samt indvandring fra andre lande, som også er støt stigende.

Det er ingen nyhed at migrationen fra land til by er tiltagende, som det er mange andre steder i verden. Og Købehavn vokser forsat med 1000 borgere pr. måned, som er det største antal indbyggere, målt på kommunens størrelse.

Lige i hælene er Århus, Holbæk og Gladsaxe. Det betyder, at tilvæksten spreder sig til andre byer end blot metropolerne.

Flere nyheder

De danske huspriser er de seneste to måneder ikke set højere siden 2010. Men der er ikke mange huse at købe på... Læs mere!

Udbuddet af møbler, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, er stærkt stigende. Læs mere!

Sommerferien er overstået og snart begynder rekordmange unge på en videregående uddannelse. Læs mere!

Landets første borgerenergifællesskab blev stiftet den 18. august 2020 under navnet Energifællesskab Avedøre A... Læs mere!

Bæredygtighed er andet og mere end et modefænomen i byggeriet af nye boliger. Læs mere!

På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbej... Læs mere!

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som løb af stablen i sidste uge, var verdens... Læs mere!

Helt ren luft i køkken og bolig med Thermex Le Mans II emfang og Plasmex filter-teknologi. Læs mere!

Prisstigningerne på ejerlejligheder har længe trukket fra prisstigningerne på villaer og rækkehuse, men i 2018... Læs mere!

Få ekstra rum med nye kvalitetsløsninger til gæster, hønsehold og alle redskaberne. Læs mere!