Mange danskere tror, at det farlige asbest kun forekommer i tagplader på huse.

Mange danskere tror, at det farlige asbest kun forekommer i tagplader på huse.
Det er ikke ualmindeligt at støde på asbest i ældre bygningsdele under renovering, og en tommelfingerregel lyder, at bygninger fra før 1986 er særligt tilbøjelige til at indeholde materialer med asbest.

Alt fra isolering til gulve og vægbeklædninger kan have spor af de sundhedsskadelige fibre, men alligevel forbinder langt de fleste kun asbest med tagplader.

Asbests brandsikrende og forstærkerende egenskaber gjorde det til fortidens vidundermiddel. Ud over byggeri blev det blandt andet også anvendt i teater- og filmbranchen som kunstig sne. Rene asbestfibre glitrer som snefnug og under navne som ”Pure White” og ”White Magic” blev den ”farlige sne” strøget over adskillige skuespillere fra 1920-1950.

Inden for byggeri har asbest været anvendt til armering i beton eller som fliseklæb i badeværelser, da det ikke nedbrydes ved fugtpåvirkninger. Det er derfor ikke ualmindeligt at støde på asbest i ældre bygningsdele under renovering, og en tommelfingerregel lyder, at bygninger fra før 1986 er særligt tilbøjelige til at indeholde materialer med asbest.

Asbest bag dine fliser

Kemiingeniør og miljørådgiver Jytte Vestergård Jensen fra OBH-Gruppen A/S Rådgivende Ingeniører arbejder med bygningsundersøgelser og fremhæver især ét problemfelt, hvor folk ofte bliver overraskerede over forekomsten af asbest.

”Klæbematerialet, der sidder på bagsiden af badeværelsesklinker og gulvfliser, indeholder ofte asbest i gamle ejendomme. Hvis man først begynder at brække fliserne op, er det stort set umuligt at undgå, at asbeststøvet bliver frigivet til luften. ”

Vil man være helt sikker på, at ens bolig ikke indeholder asbest, skal prøver fra bygningsdele sendes til analyse. Ellers kan man selv tjekke boligens materialer for risiko for asbest i en oversigt udarbejdet af ingeniørfirmaet OBH-Gruppen.

Det farlige støv

Faren ved asbest opstår, hvis der går hul på et materiale, der indeholder asbest. For eksempel hvis badeværelsesflisen knækker eller gammel rørisolering rives itu. Går der først hul på materialet, kan støv frigives, og det er netop asbeststøvet, der er farligt. Støvet indeholder mineraler, der er så små og tynde, at de ved indånding kan trænge ind i de allerfineste forgreninger af lungerne, hvor de kan hobe sig op.

Laboratoriechef, Mads Peacock fra OBH-Gruppen A/S Rådgivende Ingeniører, oplever ofte at få privatpersoner i røret, der efter at have kastet sig ud i et renoveringsprojekt har fået sig en farlig overraskelse.

”Et renoveringsarbejde i en kælder med asbestholdig rørisolering kan frigive asbeststøv til luften, hvis ikke isoleringen håndteres korrekt, og desværre har støvet i luften det med at brede sig til resten af ejendommen, hvor det vil forurene indeklimaet og være til fare for hele familien, ” fortæller Mads Peacock.

Opfordringen fra både Jytte Vestergård Jensen og Mads Peacock lyder, at man bør orientere sig om risikoområderne i sit hjem, før man begynder en renovering. En simpel googlesøgning kan hjælpe til at tage de nødvendige forholdsregler, påpeger de.

”Vær opmærksom på, hvad du udsætter dig selv for, og sæt dig ind i, hvad det er for materialer og risici du potentielt arbejder med af hensyn til dig selv og dit indeklima, ” siger Mads Peacock.

Mads Peacock fra OBH-Gruppen anbefaler, at man benytter sig af en rådgiver, hvis man har en bygning, som man mistænker for at have asbest. En rådgiver har den bygtekniske viden, som kræves for at finde de bygningsdele, der kan indeholde asbest.

Flere nyheder

De danske huspriser er de seneste to måneder ikke set højere siden 2010. Men der er ikke mange huse at købe på... Læs mere!

Udbuddet af møbler, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, er stærkt stigende. Læs mere!

Sommerferien er overstået og snart begynder rekordmange unge på en videregående uddannelse. Læs mere!

Landets første borgerenergifællesskab blev stiftet den 18. august 2020 under navnet Energifællesskab Avedøre A... Læs mere!

Bæredygtighed er andet og mere end et modefænomen i byggeriet af nye boliger. Læs mere!

På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbej... Læs mere!

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som løb af stablen i sidste uge, var verdens... Læs mere!

Helt ren luft i køkken og bolig med Thermex Le Mans II emfang og Plasmex filter-teknologi. Læs mere!

Prisstigningerne på ejerlejligheder har længe trukket fra prisstigningerne på villaer og rækkehuse, men i 2018... Læs mere!

Få ekstra rum med nye kvalitetsløsninger til gæster, hønsehold og alle redskaberne. Læs mere!