Huspriserne var uændrede fra maj til juni 2016, mens prisen på ejerlejligheder faldt med 0,3 % i samme periode. Set over en 3-måneders periode er der tale om moderat fremgang for begge boligtyper.
Priserne i Købehavn stiger mere moderat og de allerstørste stigninger vil ses andre steder end i Hovedstaden og Århus.
BOLIG & INDRETNING
| Emagasin1.dk
Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik for ejendomssalget i juni 2016. Sæsonkorrigeres tallene, er der tale om stigning på huse på 0,4 % og på 0,1 % på ejerlejlighederne sammenlignet med maj 2016. På årsbasis er huspriserne øget 2,9 %, mens prisen på ejerlejligheder er øget 8,0 %. ”Priserne på ejerlejligheder i Købehavn har nået et leje, hvor færre kan være med. Det lægger i sig selv en dæmper på yderligere prisstigninger, da indkomsterne ikke er fulgt med i samme tempo. Derudover er der landet nye økonomiske krav til boligkøbernes egenbetaling og rådighedsbeløb, hvilket fremadrettet forventes at virke dæmpende på prisudviklingen i Købehavn og Århus - lige nu ser vi, at de største årlige stigninger er rykket væk fra Hovedstaden og op til Aalborg og omegn,” siger Mira Lie Nielsen.
En cocktail af lave renter og stigende beskæftigelse i en stadigt større del af landet, har skabt prisfremgang og øget handelsaktivitet gennem en længere periode. Når flere kommer i job, øges indkomsterne, og det samme gør efterspørgslen efter fast ejendom, og det vil også skubbe priserne op fremadrettet. Nykredit forventer samlet set i 2016 en stigning i huspriserne på 2,2 % og ejerlejlighederne på 6,9, og hhv. 2,3 og 3,9 % i 2017.
Prisstigningerne når længere ud, men byområderne trækker fortsat fra Fremgangen på boligmarkedet er begyndt at sprede sig, hvilket især kan ses på huse i ringe omkring de større byer, idet de seneste års høje prisstigninger på storbyboligerne bl.a. får børnefamilier i Købehavn til at rykke familien ud i forstadskommunerne.
”Boligpriserne har overordnet set tabt lidt fart i sammenligning med sidste år, men boligmarkedet er fortsat ganske varmt, og varmen kan mærkes flere og flere steder i landet- Når flere benytter den fornuftige vekselkurs, og skifter ejerlejligheden i storbyens centrum ud med et hus placeret længere væk fra stenbroen, så stiger boligpriserne også i omegnskommunerne- dermed fremkommer de berømte ringe i vandet” siger Mira Lie Nielsen, chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit. ”Boligpriserne stiger flere steder i Danmark, men hovedtendensen er fortsat, at storbyerne og kommunerne omkring dem, sammen med udvalgte mindre byer, tegner sig for de største stigninger. I mange småbyer og længere ude på landet er situation fortsat mindre opløftende, siger Mira Lie Nielsen
Den første offentliggørelse fra Danmarks Statistik har vist sig at være noget usikker, og data revideres efterfølgende ret massivt af Danmarks statistik, hvilket er en af grundene til, at vi også kigger på andre statistikker, når vi danner os et billede af udviklingen på boligmarkedet. Det er så at sige nødvendigt at have de lidt længere briller på, når man ser på prisstatistikken og ikke lægge alt for meget i seneste måneds udsving. Usikkerheden skyldes, at datagrundlaget ved første offentliggørelse baserer sig på et det udsnit af handlerne, der for den pågældende måned er blevet tinglyst. For hver offentliggørelse stiger datagrundlaget, i takt med at flere handler tinglyses.
|