Undgå ubehagelige overraskelser første gang du skal leje en bolig. Advokat Jacob Poulsen Mark giver dig 7 gode råd med på vejen.

Undgå ubehagelige overraskelser første gang du skal leje en bolig. Advokat Jacob Poulsen Mark giver dig 7 gode råd med på vejen.
Skriver du under på en lejekontrakt uden at kende vilkårene, kan det betyde ubehagelige overraskelser den dag, du flytter.

Når du lejer en studiebolig, er det sandsynligvis første gang, du skriver under på en lejekontrakt. Men skriver du under uden at kende vilkårene i kontrakten, kan det betyde ubehagelige overraskelser den dag, du flytter.

Advokat Jacob Poulsen Mark fra ADVODAN i Aalborg gennemgår her, hvad du særligt skal forholde dig til, inden du indgår en lejeaftale.

1. Hvis du fortryder din underskrift

Vær opmærksom på, at der ikke gælder nogen fortrydelsesret for dig som lejer, hvis du fortryder din underskrift. Heller ikke selvom du endnu ikke har overtaget lejemålet.

Udlejer har pligt til at forsøge at finde en anden lejer, så dine udgifter til lejemålet bliver begrænset mest muligt. Men som udgangspunkt har du tre måneders opsigelse fra det tidspunkt, hvor du meddeler udlejeren, at du ikke ønsker lejemålet alligevel.

2. Få gennemgået din kontrakt inden underskrift

Det er en god idé at få gennemgået din kontrakt af en professionel, før du skriver under. Det koster ofte ikke særlig meget i forhold til den månedlige leje, du kommer til at betale fremadrettet. På den måde kan du allerede fra starten få klarhed over aftaler og vilkår i lejekontrakten.

Det er især vigtigt at holde øje med § 11 i kontrakten. Det er her udlejer skal anføre de ting, som afviger fra lejelovens almindelige regler, og det er typisk her, hvor du som lejer kan få en ubehagelig overraskelse senere hen.

3. Hvem er udlejer?

Du bør tjekke, hvem der udlejer den bolig, du overvejer at leje. Det kan nemlig have afgørende betydning for, hvordan du er stillet i forhold til opsigelse, om udlejer er et selskab med mange boliger, eller om det er en privat udlejer. Er der tale om en lejer, der ønsker at fremleje, skal du være opmærksom på, om den egentlige udlejer har godkendt fremlejeaftalen.

4. Faste huslejestigninger er forbudte

Hold øje med, om der i lejekontraktens § 11 er anført en fast huslejestigning. Siden 1. juli 2015 har det ikke været tilladt at aftale ”trappeleje”, men det ses stadig med jævne mellemrum, at nogle udlejere glemmer, at det ikke længere er tilladt.

5. Obligatorisk indflytningssyn

Når du flytter ind, har din udlejer pligt til at afholde et indflytningssyn. Det er for at forhindre, at du og udlejer i løbet af lejeperioden eller i forbindelse med fraflytning bliver uenige om, hvilken stand lejemålet er overtaget i.

Det er en god idé at have en ven/veninde med eller hyre en professionel til at deltage i gennemgangen, så du sikrer dig bedst muligt og får påpeget de vigtigste ting.

Du skal være opmærksom på, at hvis du opdager skader eller mangler ved lejemålet, skal disse meddeles til udlejer inden 14 dage efter indflytningen. På den måde sikrer du dig mod, at udlejeren senere påstår, at det er dig som lejer, der har forårsaget skaderne.

6. Når du ønsker at flytte

Når du skal flytte fra lejemålet, har udlejer pligt til at indkalde dig til et fraflytningssyn, hvor I sammen gennemgår lejemålet. Du skal i forbindelse med flyttesynet have udleveret en kopi af den flytterapport, som udlejeren udfylder under flyttesynet.

I flytterapporten skal anføres de mangler/istandsættelsespunkter, som udlejeren ønsker at foretage på din regning. Glemmer udlejer at fremsende en kopi af rapporten, vil han eller hun ikke kunne gøre sit krav om istandsættelse gældende.

Hvis du ikke selv deltager ved flyttesynet, har udlejer pligt til at fremsende dig en kopi af fraflytningsrapporten senest 14 dage efter flyttesynet er gennemført.

Husk at du har pligt til at meddele udlejer din nye adresse, så udlejer kan komme i kontakt med dig.

7. Huslejenævn

Er du uenig med udlejer om huslejens størrelse eller eventuelle istandsættelsesomkostninger efter en fraflytning mv., kan du hente hjælp i Huslejenævnet i din kommune. Er du ikke tilfreds med huslejenævnets afgørelse, har du også mulighed for at indgive sagen til boligretten og få en domstols vurdering.

Flere nyheder

De danske huspriser er de seneste to måneder ikke set højere siden 2010. Men der er ikke mange huse at købe på... Læs mere!

Udbuddet af møbler, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, er stærkt stigende. Læs mere!

Sommerferien er overstået og snart begynder rekordmange unge på en videregående uddannelse. Læs mere!

Landets første borgerenergifællesskab blev stiftet den 18. august 2020 under navnet Energifællesskab Avedøre A... Læs mere!

Bæredygtighed er andet og mere end et modefænomen i byggeriet af nye boliger. Læs mere!

På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbej... Læs mere!

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som løb af stablen i sidste uge, var verdens... Læs mere!

Helt ren luft i køkken og bolig med Thermex Le Mans II emfang og Plasmex filter-teknologi. Læs mere!

Prisstigningerne på ejerlejligheder har længe trukket fra prisstigningerne på villaer og rækkehuse, men i 2018... Læs mere!

Få ekstra rum med nye kvalitetsløsninger til gæster, hønsehold og alle redskaberne. Læs mere!