Går du i overvejelser om forældrekøb, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Du bør først og fremmest sikre dig, at lejligheden må lejes ud og vælge den rette beskatningsmetode. Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra PwC, der har listet fem gode råd om forældrekøb.

Går du i overvejelser om forældrekøb, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Du bør først og fremmest sikre dig, at lejligheden må lejes ud og vælge den rette beskatningsmetode. Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra PwC, der har listet fem gode råd om forældrekøb.
Det er afgørende, at forældrene fastsætter en leje, der svarer til markedslejen, siger Per Ørtoft Jensen, partner og skatteekspert i PwC.

Højsæsonen for forældrekøb nærmer sig. Når man går på jagt efter en bolig til en søn eller datter, der har brug for en bolig i forbindelse med studiestart eller lignende, skal man undgå en række faldgruber og først og fremmest sikre, at lejligheden må lejes ud.

”Det lyder måske banalt, at man skal tjekke, om lejligheden må lejes ud, men det er ikke desto mindre helt afgørende i et forældrekøb. Man kan bl.a. tjekke vedtægterne i ejendommen eller i eventuelle servitutter,” fortæller Per Ørtoft Jensen, partner og skatteekspert i PwC.

Mange forældre er måske fristet til at sætte huslejen lavt for at give børnene en ekstra økonomisk håndsrækning. Det kan dog komme til at koste forældrene dyrt i sidste ende, da SKAT kan korrigere lejen, hvis den er sat for lavt, og der herefter betales efter den indkomstskat, som SKAT fastsætter.

”Det er afgørende, at forældrene fastsætter en leje, der svarer til markedslejen. Det betyder, at de skal tage den samme leje fra deres børn, som hvis de havde valgt at leje lejligheden ud til en person udefra. Ellers kan forældrene risikere at få en uventet regning fra SKAT,” understreger Per Ørtoft Jensen.

Det nytter dog heller ikke at sætte huslejen for højt for derved at optimere sine muligheder for at få boligsikring.

”Hvis huslejen er sat for højt, risikerer man, at barnet vil få nej, hvis der søges om boligsikring,” understreger Per Ørtoft Jensen, der minder om, at det er vigtigt at få lavet en skriftlig lejekontrakt, som er betingelse for, at barnet kan få boligsikring.

Han anbefaler desuden at tale med mægleren eller huslejenævnet om niveauet for lejen, da mægleren kan typisk fortælle, hvad lejeniveauet på en given lejlighed bør være, og huslejenævnet behandler bl.a. sager om huslejens størrelse.

Vælg den rette beskatningsmetode

Når man har investeret i et forældrekøb, anses man skattemæssigt for at være en erhvervsdrivende virksomhed. Det betyder, at forældre kan opgøre resultatet af udlejning af lejligheden efter personskatteloven, virksomhedsskatteloven eller kapitalafkastordningen.

”Der kan faktisk være sund fornuft i at vurdere fra år til år, hvilken ordning som er bedst. For der kan være penge at spare, alt efter renteniveauet, og man bør derfor overveje årligt, om det bedst kan betale sig at bruge virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen,” siger Per Ørtoft Jensen.

Kan man købe en andelsbolig som forældrekøb?

Man kan i princippet sagtens købe en andelsbolig og leje ud til sine børn, hvis andelsboligforeningen tillader det, hvilket langt fra alle foreninger gør. Man skal også være opmærksom på, at der bl.a. er andre skatteforhold, der gør sig gældende end ved ejerlejligheder, der anvendes til forældrekøb.

”Man skal være opmærksom på, at man ved udleje af andelsboliger ikke skattemæssigt anses for at være erhvervsdrivende, som når man udlejer en ejerbolig. Det skyldes, at ejeren af andelsboligen nærmere er fremlejegiver end udlejer. Derfor kan skatteordninger som kapitalafkastordningen og virksomhedsskatteordningen ikke anvendes ved forældrekøb af andelsboliger,” forklarer Per Ørtoft Jensen og fortsætter:

”Forældre, der køber en andelsbolig for at udleje den til sine børn, bliver i stedet beskattet efter helt almindelige regler for personbeskatning, hvor der bl.a. ikke er mulighed for at få forhøjet fradragsværdien af rentefradrag, som i de mere attraktive skatteordninger. Man bør derfor overveje, om barnet i stedet for skal have et rente- og afdragsfrit lån, et såkaldt anfordringslån.”

Husk skatten ved salg

Hvis man ønsker at sælge forældrekøbet igen – måske efter nogle år og med en gevinst til en ekstern køber – skal man huske, at man i udgangspunktet bliver beskattet af sin eventuelle gevinst ved salget med op til ca. 42 %. Det er dog kun hvis man anvender kapitalafkastordningen i salgsåret. Anvendes virksomhedsordningen i salgsåret, beskattes fortjenesten med op til ca. 56 %. Alternativt kan man sælge lejligheden til barnet.

”Man kan vælge at lade barnet købe lejligheden til en kontantpris, der svarer til den seneste offentlige vurdering minus 15 %. Det betyder, at beskatningen ved efterfølgende salg enten helt bortfalder eller nedsættes væsentligt. Det forudsætter dog, at der ikke har været taget initiativ til at sælge lejligheden til anden side inden da,” slutter Per Ørtoft Jensen.

PwCs 5 gode råd ved forældrekøb

- Undersøg, om lejligheden må lejes ud
- Fastsæt en korrekt husleje, og undgå en ekstra skatteregning
- Vælg den rette beskatningsmetode, og spar penge i skat
- Husk, at andelsboliger som forældrekøb ikke giver mulighed for forhøjet skatteværdi af rentefradrag
- Planlæg et salg i god tid, og undgå at betale for meget i skat ved salg

Flere nyheder

De danske huspriser er de seneste to måneder ikke set højere siden 2010. Men der er ikke mange huse at købe på... Læs mere!

Udbuddet af møbler, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, er stærkt stigende. Læs mere!

Sommerferien er overstået og snart begynder rekordmange unge på en videregående uddannelse. Læs mere!

Landets første borgerenergifællesskab blev stiftet den 18. august 2020 under navnet Energifællesskab Avedøre A... Læs mere!

Bæredygtighed er andet og mere end et modefænomen i byggeriet af nye boliger. Læs mere!

På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbej... Læs mere!

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som løb af stablen i sidste uge, var verdens... Læs mere!

Helt ren luft i køkken og bolig med Thermex Le Mans II emfang og Plasmex filter-teknologi. Læs mere!

Prisstigningerne på ejerlejligheder har længe trukket fra prisstigningerne på villaer og rækkehuse, men i 2018... Læs mere!

Få ekstra rum med nye kvalitetsløsninger til gæster, hønsehold og alle redskaberne. Læs mere!