Priserne på det københavnske ejerlejlighedsmarked fortsætter med at stige i samme grad, som har kendetegnet markedet de seneste år. De kraftige prisstigninger gør os ekstra opmærksomme på udviklingen i og om omkring København, men vi ser aktuelt ingen boligprisboble. Boligejerne bør overveje at mindske usikkerheden i husholdningsbudgettet og låse renten fast på det nuværende lave niveau.
Udover prisstigningerne skal man som boligejer skele til det lave renteniveau, som Nykredit vurderer er blandt de væsentligste årsager til, at det nuværende prisniveau er holdbart.
BOLIG & INDRETNING
| Emagasin1.dk
Priserne skyder fortsat i vejret med uændret fart på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Det viser netop offentliggjorte marts-tal for Boligsidens Markedsindeks. Samtidig er salgstiden faldet til 58 dage, hvilket er cirka 10 dage kortere end for et år siden. Dermed synes ejerlejlighedskøberne at være blevet ramt af forårsivret tidligt i år, og der er således lagt i ovnen til endnu et hæsblæsende forår på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Udbuddet af ejerlejligheder til salg ligger dog fortsat på den pæne side af 2.000. De mange til salg-skilte, der pryder gadebilledet, kan være med til at lette en del af prispresset.
Prisstigningstakten har i en årrække ligget i omegnen af 10% på det københavnske ejerlejlighedsmarked, hvilket har fået blandt andet Nationalbanken til at advare mod risikoen for spekulativt adfærd og mulig bobledannelse i ejerlejlighedspriserne.
- De kraftige prisstigninger gør os ekstra opmærksomme på udviklingen i og om omkring København. Vi ser aktuelt ingen boligprisboble i hverken København eller andre steder i Danmark. Som nuværende eller kommende boligejer i hovedstaden skal man dog være opmærksom på, at en lang periode med kraftige prisstigninger øger sandsynligheden for, at man løber ind i en periode, hvor priserne ikke stiger nær så meget, flader ud eller ligefrem falder. Efterspørgslen daler simpelthen, fordi færre vil og kan betale prisen. Det er vigtigt at understrege, at årlige prisstigninger på 10% på ingen måde er en naturlov på det københavnske ejerlejlighedsmarked, og som boligkøber skal man i den grad passe på med at stirre sig blind på disse tal og forvente en hurtig gevinst ved et køb, siger Jacob Isaksen, boligmarkedsanalytiker i Nykredit.
Udover prisstigningerne skal man som boligejer skele til det lave renteniveau, som vi vurderer er blandt de væsentligste årsager til, at det nuværende prisniveau er holdbart. Rammer vi over en kort periode ind i et kraftigt løft i renteniveauet, vil det kunne få boligpriserne til at falde. Priserne kan således godt falde, uden at der af den grund er tale om en bristet boligprisboble.
- Vores primære anbefaling til boligejerne er, at man udnytter det aktuelt lave renteniveau til at vælge et fastforrentet lån. Foruden at sikre sig en fast ydelse med en lav rente i mange år, garderer man som boligejer sin friværdi mod eventuelle prisfald som følge af stigende renter. Det skyldes kort og godt, at værdien af ens restgæld ligeledes vil falde i takt med, at renterne stiger, siger Jacob Isaksen.
I den sammenhæng er det værd at bemærke, at desto lavere renteniveau man låser sig fast på, jo mere følsom er obligationskurserne bag ens lån over for rentestigninger. Det nuværende lave renteniveau giver derfor boligejerne en rigtig god mulighed til at få noget sikkerhed ind i husholdningsbudgettet og værne sig mod stigende renter, der efter over overbevisning er rykket tættere på i horisonten.
|