Det er blevet moderne at bygge højhuse i Danmark, men nye tal viser, at danskerne ikke har lyst til at bo i dem. Kun fem procent ønsker at bo i den øverste tredjedel, lyder det fra analyse- og udviklingsdirektør Henrik Sørensen fra rådgivningsvirksomheden Exometric, der afdækker muligheder og risici i ejendomsbranchen.

Det er blevet moderne at bygge højhuse i Danmark, men nye tal viser, at danskerne ikke har lyst til at bo i dem. Kun fem procent ønsker at bo i den øverste tredjedel, lyder det fra analyse- og udviklingsdirektør Henrik Sørensen fra rådgivningsvirksomheden Exometric, der afdækker muligheder og risici i ejendomsbranchen.
I Danmark svarer 36 procent af de adspurgte nej til at bo i et højhus.

København og Aarhus er godt i gang med at bygge højhuse og flere provinsbyer lufter jævnligt ambitiøse planer om det samme. Men spørger man danskerne, ønsker kun hver femte at bo i et højhus - og kun 5 procent ønsker at bo i den øverste tredjedel. Det viser en ny undersøgelse fra den danske rådgivningsvirksomhed Exometric..

Exometric leverer uvildige analyser, der giver unik indsigt i forbrugere og virksomheders intentioner i forhold til fast ejendom. Den nye undersøgelse bygger på tal fra fem forskellige byområder i Danmark inkl. København, Aarhus og Odense. Exometric har i forbindelse med undersøgelsen talt med over 2000 respondenter. Definitionen på et højhus er, at det er 10-12 etager eller højere.

I undersøgelsen svarer 36 procent af de adspurgte nej, de ønsker ønsker at bo i et højhus. 44 procent svarer et lunkent "måske". Kun de sidste 20 procent af de adspurgte svarer ja, de vi gerne bo i et højhus. Men spørger man derefter ind til, hvor de foretrækker at bo i højhuset, svarer 77 procent af de 20 procent, at de vil bo i enten den nederste eller den mellemste del af højhuset. Det vil paradoksalt nok sige, at kun 23 procent af de 20 procent – svarende til under fem procent af det samlede antal adspurgte - vil bo i den øverste del af højhuset.

Det er den fortsatte urbanisering i Danmark og deraf følgende fortætning af de større byer, der gør, at overvejelserne om at bygge i højden er begyndt at melde sig hos de danske beslutningstagere. Flere af dem af kan være inspireret af den kendte amerikanske byplanlægger Richard Florida. Han argumenterer i sin nye bog ”The new urban crisis” for etableringen af flere højhuse som en nødvendig del af fremtidens byplanlægning, hvis storbyer New York, San Fransisco og London skal gøres mere økonomisk tilgængelige for andre end højindkomstgrupperne.

"Men der er langt fra Richard Floridas storbyer til en dansk kontekst," advarer manden bag den nye undersøgelse, Henrik Sørensen, analyse- og udviklingsdirektør og partner i Exometrics.

Han er bekymret for om den danske ejendomsbranches aktører og beslutningstagere forstår risikoen ved at bygge højhuse, nemlig at efterspørgslen er meget lille, samtidig med at de er relativt dyre at bygge.

"På sigt kan andelen af dem, der i dag svarer ’måske’ flyttes over til ja-sigerne, men formentlig kun, hvis der er for få andre alternativer i byen. Så min anbefaling til de danske byer er derfor, at man kun skal bygge i et lavt tempo og et mindre antal højhuse, da absorberingen i sådanne bygninger i øjeblikket er meget langsommere end eksempelvis mere traditionelle lav-tæt ejendomme som er karakteristiske for danske byer i dag,” siger manden bag undersøgelsen, Henrik Sørensen.

Flere nyheder

De danske huspriser er de seneste to måneder ikke set højere siden 2010. Men der er ikke mange huse at købe på... Læs mere!

Udbuddet af møbler, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, er stærkt stigende. Læs mere!

Sommerferien er overstået og snart begynder rekordmange unge på en videregående uddannelse. Læs mere!

Landets første borgerenergifællesskab blev stiftet den 18. august 2020 under navnet Energifællesskab Avedøre A... Læs mere!

Bæredygtighed er andet og mere end et modefænomen i byggeriet af nye boliger. Læs mere!

På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbej... Læs mere!

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som løb af stablen i sidste uge, var verdens... Læs mere!

Helt ren luft i køkken og bolig med Thermex Le Mans II emfang og Plasmex filter-teknologi. Læs mere!

Prisstigningerne på ejerlejligheder har længe trukket fra prisstigningerne på villaer og rækkehuse, men i 2018... Læs mere!

Få ekstra rum med nye kvalitetsløsninger til gæster, hønsehold og alle redskaberne. Læs mere!