Køberne vil have sjæl, charme, stuklofter og plankegulve, og det betyder rift om de 100 år gamle, klassiske villaer.
Ifølge Home er der i øjeblikket en romantik-bølge på boligmarkedet.
BOLIG & INDRETNING
| Emagasin1.dk
Røde mursten og rødt tegltag, hvide sprossevinduer, karnapper, stuer en suite, stuk, plankegulve, fyldningsdøre og charmerende detaljer. Jo, murermestervillaen er mere populær hos køberne i øjeblikket end set i mange år, oplever Home-mægler Michael H. Jørgensen.
”Det er nok den mest populære ejendomstype hos køberne for tiden,” siger ejendomsmægleren og uddyber:
”Vi ser en bølge af især yngre købere, som er interesserede i den klassiske murermestervilla. Årsagen er, at der ofte er lidt mere ’hygge’ i disse huse, som typisk er opført i perioden 1915-1930, end f.eks. i et 1970’er-hus eller et helt nybygget hus.”
”Her er mere plads til hygge i hjørnerne, og mange af boligerne har flotte gulve, stuk, fyldningsdøre og lækre, finurlige detaljer m.m. Det kan godt være, at planløsningerne og energiforbruget ikke er i top, men resten vægter mindst lige så højt,” fortæller Michael H. Jørgensen og fortsætter; ”Man kan godt sige, at der er en romantik-bølge over os. I dag er der især blandt yngre mennesker stor begejstring for antikke ting og genbrug. Mange vil gerne have en bolig, møbler og indretning med sjæl og charme - og det er et ekstra plus, hvis der er en god historie bag,”
En anden årsag til murermestervillaens stigende stjerne er, at der er bedre tider på boligmarkedet og i danskernes økonomi.
”Køberne har fået lidt flere penge mellem hænderne, og flere har fået råd til at finansiere den gode beliggenhed, som er typisk for murermestervillaen,” lyder forklaringen fra den lokale Home-mægler. Home ser dog også flere eksempler på lidt mere modne boligkøbere, der ’går mod strømmen’ og realiserer drømmen om en murermestervilla ret sent i livet blandt andet pga. den gode beliggenhed tæt på bymidtens mange tilbud.
”De nåede det ikke som yngre familie, og nu har de råd til at leve drømmen om sjæl og charme ud,” slutter Michael H. Jørgensen
Hvad er en murermestervilla?
En murermestervilla er en god rummelig bolig i halvandet eller to plan fra perioden 1915 til 1930. Murermestervillaen er kompakt, men velproportioneret og har et enkelt og stilfærdigt udtryk.
Murermestervillaen blev typisk bygget som bolig for familier, der tilhørte middelklassen. De blev opført i villakvarterer, som lå i en ring uden om de større byer, lidt længere ude end de første villakvarterer med patriciervillaer og byhuse. Murermestervillaer er typisk bygget over en korsformet grundplan med 4 lige store felter placeret rundt om en central skorsten.
I stueplan er huset indrettet, så indgangen og trappen til 1. sal ligger i ét felt, køkken og spisekammer i et andet felt, mens to lige store stuer er placeret i det tredje og fjerde felt - gerne med en havestue eller karnap i forbindelse med den ene stue. På 1. salen er der typisk en repos og et par værelser. Mange murermestervillaer har desuden kælder.
Den typiske murermestervilla er bygget i gode, traditionelle danske materialer, med blandt andet:
- Rødt tegltag. - Høj rejsning på taget. - Halvvalmet tag eller saddeltag. - Muret gesims i stedet for udhæng på taget. - Facader af røde mursten. - Hvidmalede vinduer af kernetræ med sprosser og kitfals. - Fundament af beton.
Murermestervillaen er helstøbt i sin form og arkitektur, og den kan derfor være svær at bygge om eller bygge til uden at ødelægge helheden. Det er dog muligt at tilpasse villaen den moderne families behov.
F.eks. ved at skabe et køkken-alrum via en åben forbindelse mellem køkkenet og en af stuerne. Eller man kan sammenlægge husets 2 stuer for at få et større og mere åbent rum, råder Bolius.
|