Nye regler sætter fut under sommerhus-salget. 1. maj bliver sommerhusene billigere.

Nye regler sætter fut under sommerhus-salget. 1. maj bliver sommerhusene billigere.
Nye regler gør et sommerhus 1.200 kroner billigere om måneden pr. million.

Muligheden for 75 % realkreditbelåning i stedet for 60 % vil få endnu flere til at købe fritidsbolig.
Siden efteråret 2016 har der været politisk snak om at gøre det billigere at låne til et sommerhuskøb. Og nu er det endelig en realitet: Grænsen for realkreditbelåning af sommerhuse hæves fra 60 til 75%.

Hos Home-mægler Michael H. Jørgensen sender de dannebrog til tops for de nye regler, der gælder fra mandag d. 1. maj i år.

”Vi har ventet på en politisk afklaring siden efteråret, da det har skabt en opbremsning i markedet – både hos usikre købere og sælgere af sommerhuse. Nu ved de, hvad de har at holde sig til, og alle kan komme videre,” siger ejendomsmægler Michael H. Jørgensen, som sælger rigtigt mange fritidshuse i 4 homeforretninger i Holbæk, Hornsherred og Danmarks største sommerhuskommune, Odsherred.

Og det vil ifølge den lokale Home-mægler sætte endnu mere fut under salget af sommerhuse.

”Vi har faktisk haft en glimrende start på sommerhussalget i år, men noget tyder på, at det kunne være blevet til et endnu bedre salg med klarhed over reglerne,” siger Michael H. Jørgensen og uddyber: ”Der har været en form for vakuum i markedet, hvor en del købere har ventet på vished for, at de nye lånemuligheder blev en realitet.”

En beregning fra Home og Realkredit Danmark viser, at de nye regler, der vil gøre det omkring 1.200 kr. billigere om måneden at eje et sommerhus til en købspris på 1 mio. kr.

Det er ikke bare på havebordene til grillpølserne, at der kan komme knald på ketchup-flasken over sommeren, vurderer Home XXX-by.

”Vi kan meget vel se en ’ketchup-effekt’ i både udbud og salg,” siger Michael H. Jørgensen, som forudser, at der med nye regler vil komme flere sommerhuse på hylderne - så køberne pludselig får flere sommerhuse at vælge imellem – og flere købere på banen.

Hvis årets hidtidige fremgang i sommerhushandler holder året ud, svarer det ifølge Home til ekstra ca. 2300 sommerhushandler i 2017. I 2016 blev der solgt godt 7.000 sommerhus i almindelig fri handel.

19 % har mere lyst til et sommerhus

En spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home blandt godt 2.000 danskere, viser, at billigere sommerhuslån får flere danskere til at overveje et sommerhus-køb.

Samlet set er det cirka hver 5. af de adspurgte uden sommerhus i dag (19 %), hvor et billigere lån har fra ’lidt’ til ’meget stor betydning’ for deres lyst og muligheder for at eje et sommerhus

Hver 20. siger ligefrem, at de nye låneregler har stor betydning (’stor’ + ’meget stor betydning’), viser spørgeundersøgelsen fra YouGov for Home.

Flere nyheder

De danske huspriser er de seneste to måneder ikke set højere siden 2010. Men der er ikke mange huse at købe på... Læs mere!

Udbuddet af møbler, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, er stærkt stigende. Læs mere!

Sommerferien er overstået og snart begynder rekordmange unge på en videregående uddannelse. Læs mere!

Landets første borgerenergifællesskab blev stiftet den 18. august 2020 under navnet Energifællesskab Avedøre A... Læs mere!

Bæredygtighed er andet og mere end et modefænomen i byggeriet af nye boliger. Læs mere!

På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbej... Læs mere!

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som løb af stablen i sidste uge, var verdens... Læs mere!

Helt ren luft i køkken og bolig med Thermex Le Mans II emfang og Plasmex filter-teknologi. Læs mere!

Prisstigningerne på ejerlejligheder har længe trukket fra prisstigningerne på villaer og rækkehuse, men i 2018... Læs mere!

Få ekstra rum med nye kvalitetsløsninger til gæster, hønsehold og alle redskaberne. Læs mere!