På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbejdet næsten gik i stå.

På renoveringen af Lundevænget i København gav mødet med det murede byggeri så store udfordringer, at samarbejdet næsten gik i stå.
Renoveringen af Lundevænget udføres af fsb som bygherre, Enemærke & Petersen som entreprenør og Rambøll som rådgiver.

”Bygningernes tilstand var noget ringere, end vi havde forventet.” Sådan fortæller projektchef Lars Lynge Nielsen fra Enemærke & Petersen om det syn, der ventede dem, da beboerne i en af Lundevængets blokke var fraflyttet og entreprenøren kunne fjerne vægge og gulv. ”Det er muret byggeri fra 30’erne, hvor hver etage er bygget op omkring et bjælkelag, og hver bygning er bygget af forskellige bygmestre. Det betød, at vi stod med bjælkelag, der var lagt helt forskelligt fra etage til etage og at vores lodrette rørføring af el, VVS og ventilation skulle genprojekteres for hver enkelt etage” siger projektchefen.

De forskellige bjælkelag blev en af de centrale problemstillinger i byggeprocessen: ”Ved en almindelig forregistrering af bygningernes tilstand bor beboeren hjemme – og så kan man jo ikke brække gulvet op og rive væggene ned. Variation er en af de store udfordringer ved det murede byggeri, fordi det stammer fra en tid, hvor man så stort på at lave ensartede løsninger.” Fortæller Lars Lynge Nielsen som medgiver, at samarbejdet mellem parterne på Lundevænget blev svært pga. udfordringerne: ”I en længere periode havde vi ikke de sjoveste møder, vi blev hver især rettighedsbaserede og arbejdede ikke efter vores fælles interesser”

Bygherre: ”Hvad er den fælles opgave her?”

Løsningen for samarbejdet på Lundevænget startede med en fleksibel bygherre hos fsb: ”Jeg blev jo nødt til at tænke: Hvad er den fælles opgave her? For jeg kunne se, at vi var på vej ind i en dyr voldgift. Som bygherre valgte vi i stedet at acceptere at betale nogle ekstra penge, som vi ikke havde regnet med, fordi vi kunne vinde meget mere på den lange bane. Det var en svær erkendelse i situationen – men i dag har vi en velfungerende byggesag med et godt psykisk arbejdsmiljø.” Sådan fortæller Flemming Dam-Nielsen, der varetager bygherrefunktionen hos fsb og slutter: ”Det kompromis har faktisk vist sig at være godt købmandskab”.

Hos rådgiverne fra Rambøll er der stor ros til alle parter i sagen – projektchef Jesper Møller fortæller: ”Alle parter har haft en villighed til at lytte til fornuftens stemme og se tingene i et større perspektiv – og så starte på en frisk ud fra de forhold, vi nu engang er blevet mødt med. Det har været enormt forfriskende i forhold til, hvordan parterne i byggeprojekter ellers kan male sig op i hver deres hjørne. Vi har fået smidt de fordomme, der kan opstå mellem entreprenør og rådgiver over bord og koncentreret os om det gode samarbejde og gentænkning af processer. Og det har faktisk vist sig at være den bedste måde at pleje sine særinteresser på. Jeg kan varmt anbefale, at dette bliver et eksempel til efterfølgelse.”

Byggeteamet gik nu i gang med at gentænke renoveringsprocessen og Lars Lynge Nielsen fik mere fleksibilitet fra bygherre og rådgiver på det tidspunkt, hvor boligernes vægge og gulv åbnes op: ”Det er her, vi opdager de udfordringer, som ikke er blevet registreret på forhånd – derfor skal alle byggeriets parter være klar til at indarbejde de nye udfordringer i projektet, når boligerne lukkes op og være klar til at arbejde sammen om mulige løsninger” siger Lars Lynge Nielsen

Hjælp udefra

Byggeriets parter fik også senere i processen hjælp fra konsulenthuset Bedre Byggeprocesser: ”Det skulle vi måske have gjort endnu tidligere” siger Lars Lynge Nielsen om processen, hvor man på baggrund af en workshop fik udarbejdet en proceskontrakt for samarbejdet mellem parterne på Lundevænget: ”Proceskontrakten indeholder vores fælles målsætninger, den sætter regler for god kommunikation og godt samarbejde og sætter rammer for møder – den giver alle os på byggesagen et fælles sprog” fortæller Lars Lynge Nielsen.

I dag kører renoveringen af Lundevænget efter et fast taktslag og samarbejdet er sat i system: ”Vi har stadig en konsulent fra Bedre Byggeprocesser, som sender os en temperaturmåling, vi skal udfylde én gang om måneden for at sikre, at de aftaler vi har indgået overholdes. Derefter er han med på et møde, hvor han tager debatten om udfordringerne, så den ikke styres af en part i sagen.” Og Lars Lynge Nielsen er tilfreds med forløbet: ”Det er en sejr at stå her i dag og have et godt samarbejde alle parterne igennem og endda kunne sige, at vi lige nu er en måned foran tidsplanen på renoveringen – især når udgangspunktet var så svært.”

Renoveringen af Lundevænget udføres af fsb som bygherre, Enemærke & Petersen som entreprenør og Rambøll som rådgiver.

Flere nyheder

De danske huspriser er de seneste to måneder ikke set højere siden 2010. Men der er ikke mange huse at købe på... Læs mere!

Udbuddet af møbler, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, er stærkt stigende. Læs mere!

Sommerferien er overstået og snart begynder rekordmange unge på en videregående uddannelse. Læs mere!

Landets første borgerenergifællesskab blev stiftet den 18. august 2020 under navnet Energifællesskab Avedøre A... Læs mere!

Bæredygtighed er andet og mere end et modefænomen i byggeriet af nye boliger. Læs mere!

Bæredygtighed er mere aktuelt, end nogensinde før. På Folkemødet, som løb af stablen i sidste uge, var verdens... Læs mere!

Helt ren luft i køkken og bolig med Thermex Le Mans II emfang og Plasmex filter-teknologi. Læs mere!

Prisstigningerne på ejerlejligheder har længe trukket fra prisstigningerne på villaer og rækkehuse, men i 2018... Læs mere!

Få ekstra rum med nye kvalitetsløsninger til gæster, hønsehold og alle redskaberne. Læs mere!

Er man villig til at betale 100.000 kroner ekstra, tilbyder Lind & Risør en tilbagetrædelsesaftale som sikrer ... Læs mere!