Mange virksomheder skilter med gratis ydelser på nettet. Men er det for godt til at være sandt?
Niclas Møller Dam: Kunne din forretning overleve, hvis du gav dine produkter væk? Næppe. Derfor er det svært at se, hvordan andre skulle kunne.
BUSINESS & IT
| Emagasin1.dk
Af Niclas Møller Dam, Stepup Media.
Beklager: Der findes ikke ”gratis”
Jeg er ked af det, hvis du for nyligt er blevet lovet et fedt digitalt produkt helt uden at skulle lægge en krone.
Og jeg er ked af, at vi ikke kan hamle op med det tilbud i min virksomhed – StepUp Media – hvor vi er så frække at tage en fair pris for services som nye hjemmesider, SEO, Google Ads, Facebook marketing etc.
Men vi tror desværre ikke på, at ”gratis” og reel forretningsgang harmonerer. Faktisk er vi sikre på, det ikke gør. Det har vi erfaret på flere hundrede kundemøder, hvor vi har mødt potentielle kunder, der nærer mistillid til webbranchen.
Kunderne nærer mistillid, fordi de selv er blevet lokket i en aftale, hvor de ikke har fået noget for deres penge og er blevet bundet til urimeligt lange aftaler.
Derfor satte vi hos StepUp Media for nyligt en video i omløb, der lettere karikeret viser en sælger, som ytrer de berømte ord: ”Det er fuldstændig gratis! … I starten... I hvert fald”.
Gratis og genialt eller økonomisk galgebakke?
Lad mig helt retorisk spørge: Kunne din forretning overleve, hvis du gav dine produkter væk? Næppe. Derfor er det svært at se, hvordan andre skulle kunne.
Jo, det kan de, fordi de lokker med en gratis hjemmeside. Den skal du som kunde ikke betale for, så længe du årligt betaler et par tusind kroner for support og webhosting – og det er her, kritikken starter:
1. Man skal ofte binde sig for en typisk 2-årig periode eller mere, hvor man betaler flere tusinde kroner. Hvorfor egentligt det, når en almindelig årlig hostingaftale sjældent overstiger mere end 300 DKK hos f.eks. UnoEuro?
2. Din aftale skal opsiges min. 3 mdr. inden udløbet, og er du bare én dag for sent ude, bliver du bundet op på en ny 2-årig periode. Gør du modstand, ender det i en retssag. Av!
3. De færreste får brug for support. Gør de, så er hjælpen ikke ”verdens bedste”, som lovet på telefonen. Men måske den er verdens langsomste?
4. Du ”lejer” blot din hjemmeside, hvis bureauet har udviklet siden i deres eget lukkede CMS, som andre bureauer ikke kan overtage kildekoder og indhold fra. Dermed har du reelt set ingen rettigheder over dit egen website, og må starte forfra, hvis du vil ud af aftalen.
5. Din hjemmeside er en skabelonløsning, som bliver sat lynhurtigt op, når du har valgt én iblandt 10-20 samlebåndsproducerede skabeloner. Du skal derfor se langt efter den unikke profil, du havde drømt om.
Sidst, men ikke mindst, kan man stille spørgsmålstegn omkring, hvorfor de her bureauer altid har tårnhøje startpriser, men ”her og nu” kan tilbyde en heftig 60 procents besparelse? Det lugter af oppumpede startpriser og pistolsalg à la Det Vilde Vesten.
Med andre ord ender det, der kaldes gratis, i høje regninger og lange bindingsperioder, hvilket absolut ikke styrker relationen mellem legitime bureauer og de virksomheder, der skal bruge en ny hjemmeside og markedsføring af den.
Det må kunne gøres bedre
Hos StepUp Media betaler man som indledningsvis nævnt penge for sine services. Det gør man fordi, det er ærlige og unikke produkter – og altså ikke håndjern og hovedpiner.
Vi vil gerne slå et slag for reelle webbureauer, der leverer resultater til deres kunder. Fortsæt det gode arbejde!
Til de forretninger, der påstår at kunne sælge fuldstændig gratis hjemmesider og markedsføring:
Hvis I kan: Respekt!
Hvis I ikke kan: Stop venligst med at snyde forbrugerne og lade branchen lide under jeres ufine metoder.
|