Det politiske oplæg til finansieringen af Nordsøaftalen – som for nyligt blev udsendt – åbner for et farvel til dele af eksportmomsordningen, der har været en meget betydelig hjælp til erhvervslivet og dansk eksport siden dens indførsel i 1980. Det kan få store konsekvenser for både store og nok særligt små og mellemstore virksomheder, hvis ordningen afskaffes, vurderer PwC.

Det politiske oplæg til finansieringen af Nordsøaftalen – som for nyligt blev udsendt – åbner for et farvel til dele af eksportmomsordningen, der har været en meget betydelig hjælp til erhvervslivet og dansk eksport siden dens indførsel i 1980. Det kan få store konsekvenser for både store og nok særligt små og mellemstore virksomheder, hvis ordningen afskaffes, vurderer PwC.
Jan M. Huusmann, partner og direktør i PwC

De politiske partier bag aftalen lægger op til at fjerne det rentefrie og afdragsfrie lån på ca. 14.400 kr. pr. eksportmillion, som virksomheder, der i dag anvender eksportmomsordningen, har mulighed for at søge om. Lånet er den centrale del af eksportmomsordningen og blev indført for, at de danske eksportvirksomheder ikke skulle have en unødig binding af likviditet til finansieringen af momsen på deres indkøb.

”Den ordning vil man tilsyneladende gøre op med, og der lægges op til en afskaffelse af ordningen fra 2018. Det kan koste virksomhederne dyrt,” understreger Jan M. Huusmann, direktør og partner i PwC, og uddyber:

”For virksomheder, der i kølvandet på finans- og bankkrisen har svært ved at skaffe den nødvendige likviditet til vækst, eller betaler dyrt for at få den, kan det politiske oplæg få afgørende betydning og endda blive meget bekosteligt.”

Dansk erhvervsliv skal betale 410 mio. kr. til statskassen

At ordningen skal fjernes begrundes med, at renteniveauet er faldet væsentligt siden 1980, hvor ordningen blev indført. Det forventes, at staten vil spare 155 mio. kr. i 2018, hvor ordningen afskaffes, og 450 mio. kr. på varig basis. Især de 450 mio. kr. skal dog holdes op imod, at man forventer, at Nordsøaftalen – og de lempelser den indeholder – kun vil koste staten 40 mio. kr. om året på varig basis. Det giver altså forventet 410 mio. kr. til statskassen, som man tager fra det danske erhvervsliv.

”Den likviditet, man får tilført i eksportmomsordningen, indgår hos alle virksomheder i den daglige drift og bidrager dermed til virksomhedernes mulighed for at investere i vækst, arbejdspladser og øget produktivitet til gavn for dansk økonomi og velstand. Det betyder også, at hvis man over natten fjerner en væsentlig del af eksport-momsordningen, så skal og må den kapital nødvendigvis skaffes et andet sted - hvis det er vel at mærke er muligt,” forklarer Jan M. Huusmann.

Det politiske oplæg kan altså få store konsekvenser for både store og nok i særdeleshed små og mellemstore virksomheder – spørgsmålet er så bare, om partierne bag aftalen er fuldt ud opmærksomme på konsekvenserne af deres oplæg:

”Der er ingen tvivl om, at en afskaffelse vil få store konsekvenser for en række virksomheder, fordi de kan have svært ved at rejse tilstrækkelig likviditet, eller fordi den likviditet, der kan rejses, medfører store renteomkostninger,” slutter Jan M. Huusmann.

Flere nyheder

Historien om dansk lodseri går over 500 år tilbage og er en vigtig del af danmarkshistorien. Nu er historien f... Læs mere!

Covid-19-pandemien har sat turbo på den digitale forbrugeradfærd og en digitalisering af branchen, der ellers ... Læs mere!

Lønmodtagere, der også driver selvstændig virksomhed, må se langt efter hjælp i den forlængelse af hjælpepakke... Læs mere!

Aftalen om forlængelse af hjælpepakker rummer ikke støtte for en stor del af de virksomheder, som fortsat blød... Læs mere!

PropTech Denmark har indgået samarbejde med landets største realkreditinstitut. Totalkredit træder ind i besty... Læs mere!

For at hjælpe kunderne endnu mere effektivt med deres leadgenerering har Serio Verify ansat to kvantefysikere. Læs mere!

Aalborg Portland udskifter to udtjente skibe med tre spritnye, specialbyggede fragtskibe. Læs mere!

Nyudnævnte adm. direktør for PropTech Denmark-netværket, Nadim Stub, skal især styrke innovationen og brugen a... Læs mere!

Det er 30 år siden Kirsten og Jesper Rungholm lettede med deres første fly. I dag råder de over 22 fly og har ... Læs mere!

2018 bragte historisk høj omsætning til Small Danish Hotels. Online oprustning og nye kundefordele har holdt d... Læs mere!