Sidste år var der bekymring i IT-Branchen, hvor der er akut mangel på arbejdskraft, over et fald i optaget på it-uddannelserne. Derfor var årets optagelsestal imødeset med spænding. Men nu stiger optaget igen. 6 pct. flere unge skal læse IT efter sommerferien.

Sidste år var der bekymring i IT-Branchen, hvor der er akut mangel på arbejdskraft, over et fald i optaget på it-uddannelserne. Derfor var årets optagelsestal imødeset med spænding. Men nu stiger optaget igen. 6 pct. flere unge skal læse IT efter sommerferien.
Selv med det øgede optag, så er det langt fra nok til at imødekomme behovet for it-specialister. Manglen på it-specialister er en bombe under it-branchen og under Danmarks digitalisering. Derfor må alle midler tages i brug”, siger Mette Lundberg, IT-Branchen.

Tallene for årets optag på it-uddannelserne var ventet med spænding i IT-Branchen, hvor manglen på arbejdskraft er stor.

”Det er med nogle alvorligt store sommerfugle i maven, at vi har ventet på årets optagelsestal. For det er helt afgørende for vores branche, at flere unge i de kommende år får en it-uddannelse – ellers kommer det til at koste vækst og udvikling”, siger Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen.

Sommerfuglene blev afløst af glæde, da man i brancheforeningen for it- og televirksomheder kunne konstatere, at flere unge i år er optaget på en it-uddannelse.

”At 6 pct. flere er optaget på it-uddannelserne er en rigtig god nyhed. I år søgte 14 pct. flere ind på it-uddannelserne. Det viser, at de unge for alvor har fået øje på de spændende jobmuligheder, som it-branchen tilbyder. Og med et øget optag får flere unge mulighed for at forfølge drømmen om en it-karriere”, siger Mette Lundberg, IT-Branchen

Softwareudvikling hitter
Det er blandt andet et øget optag på softwareudvikling og civilingeniøruddannelserne, der er med til at bringe optagelsestallet i vejret. Optaget på softwareudvikling er således steget med hele 62 pct.

”Det er virkelig værd at glæde sig over, at de unge er tændte på softwareudvikling og andre teknisk tunge uddannelser. Det er kompetencer, som er super efterspurgte på arbejdsmarkedet, så de her unge kommer til at gå som varmt brød når de er færdige”, siger Mette Lundberg, IT-Branchen.

I IT-Branchen er man således meget tilfredse med, at der er blevet lyttet og skabt flere pladser på nogle af de it-uddannelser, der er stærkt efterspurgte på arbejdsmarkedet.

Alligevel mangel på 19.000 it-specialister i fremtiden
Men selv med det øgede optag, så er det langt fra nok til at imødekomme behovet for it-specialister. Allerede i dag må hver 3. it-virksomhed opgive at besætte stillinger, jf. IT-Branchens årlige undersøgelse, IT-Barometeret. Og problemet er støt stigende. I 2030 vil Danmark - på trods af et forventet stigende optag på it-uddannelserne - mangle 19.000 it-specialister, viser en kortlægning fra Erhvervsministeriet i foråret.

”Manglen på it-specialister er en bombe under it-branchen og under Danmarks digitalisering. Derfor må alle midler tages i brug. Både de, der virker på kort sigt, som efteruddannelse og tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft, og de, der virker på langt sigt. Vi er nødt til at sætte målrettet ind for at vække børns interesse for teknologi allerede i folkeskolen”, siger Mette Lundberg, IT-Branchen.

IT-Branchen foreslår sammen med IDA og Prosa, at der etableres en samlet strategi for Danmarks Digitale kompetencer og at et kompetence-board løbende monitorerer kompetencebehovet og kommer med anbefalinger på tværs af undervisning, uddannelse og efteruddannelse.

IT-Branchen og Dansk Erhverv ser også gerne, at der indføres et kreativt og skabende it-fag i folkeskolen. Sammen med en række it-virksomheder er man gået forrest og vil med et pilotprojekt i hhv. København og Vejle kommune efter sommerferien tilbyde 15 klasser et forløb, Coding Class.

Flere nyheder

Historien om dansk lodseri går over 500 år tilbage og er en vigtig del af danmarkshistorien. Nu er historien f... Læs mere!

Covid-19-pandemien har sat turbo på den digitale forbrugeradfærd og en digitalisering af branchen, der ellers ... Læs mere!

Lønmodtagere, der også driver selvstændig virksomhed, må se langt efter hjælp i den forlængelse af hjælpepakke... Læs mere!

Aftalen om forlængelse af hjælpepakker rummer ikke støtte for en stor del af de virksomheder, som fortsat blød... Læs mere!

PropTech Denmark har indgået samarbejde med landets største realkreditinstitut. Totalkredit træder ind i besty... Læs mere!

For at hjælpe kunderne endnu mere effektivt med deres leadgenerering har Serio Verify ansat to kvantefysikere. Læs mere!

Aalborg Portland udskifter to udtjente skibe med tre spritnye, specialbyggede fragtskibe. Læs mere!

Nyudnævnte adm. direktør for PropTech Denmark-netværket, Nadim Stub, skal især styrke innovationen og brugen a... Læs mere!

Det er 30 år siden Kirsten og Jesper Rungholm lettede med deres første fly. I dag råder de over 22 fly og har ... Læs mere!

2018 bragte historisk høj omsætning til Small Danish Hotels. Online oprustning og nye kundefordele har holdt d... Læs mere!