Telia har gennem flere år spurgt danskerne om, hvor gammelt deres yngste barn var, da han eller hun fik sin første mobil. For første gang er gennemsnitsalderen steget.

Telia har gennem flere år spurgt danskerne om, hvor gammelt deres yngste barn var, da han eller hun fik sin første mobil. For første gang er gennemsnitsalderen steget.
Danske børn får typisk deres første mobil, når de begynder at gå alene hjem fra skole.

Hvor gammel skal mit barn være for at få sin egen mobiltelefon? Det spørgsmål hører Telias butikspersonale og kundeservice ofte. Det rigtige svar findes naturligvis ikke, men til gengæld kan man spørge danske forældre om, hvornår deres yngste barn fik sin første mobil. Det har Telia gjort fire år i træk, og i år er tendensen anderledes end tidligere.

De seneste par år har danske børns ’mobil-debut’ ligget omkring 8 år – altså i 2. klasse – men i den helt nye måling er gennemsnitsalderen 9 år og to måneder. En alder hvor mange børn går i 3. klasse.

Årsagen til dette skift kan være mange, men ifølge Telia handler det blandt andet om, at mobilen både skaber tryghed, men også er et stort ansvar for barnet:

”Det er vores opfattelse, at forældre generelt gerne vil vente en smule længere med den første mobiltelefon, fordi en smartphone jo udover at være tryghedsskabende, samtidig er en kanal til en hel verden af websites, chat, sms’er, sociale medier med mere, som det kræver nogle forholdsregler og modenhed at bevæge sig ud i”, siger privatkundedirektør hos Telia Gustav Berghog.

Tryghed er afgørende

I Telias undersøgelse bliver forældrene også spurgt om årsagen til, at barnet fik sin første mobiltelefon. Her fremhæver næsten en tredjedel danskere som førsteprioritet, at det skyldtes, at barnet selv skulle til at gå til og fra skole eller institution.

”Tryghed er en afgørende faktor, når barnet skal have sine egen mobiltelefon. Derfor ser vi også ofte, at barnet får sin første mobiltelefon i forbindelse med et nyt klassetrin og nye hverdagsrutiner, når de fx begynder at cykle alene til skole eller måske tage bussen til fritidsaktiviteter”, siger Gustav Berghog.

Starter tidligere med internet og apps

Allerede inden børnene får egen mobiltelefon har mange allerede stiftet bekendtskab med nettet og især online spil og apps - ofte via en tablet. Ifølge Telias analyse er danske børn i snit 6,8 år, når de begynder at gå på eventyr i den digitale verden på egen hånd. Ifølge Gustav Berghog kan dette også have betydning for, hvornår barnet får sin egen smartphone:

”Mange forældre vil gerne have, at deres børn lærer at være digitale, forstår internettets muligheder og kan håndtere forskellige gadgets – men der er alligevel et skridt fra at lege med forældrenes tablet hjemme i stuen til selv at få sine egen smartphone med eget telefonnummer. Her er vi som forældre blevet mere bevidste om, at mobilen også er en kanal til internettet, chat, sms, sociale medier – med alle de risici, det indebærer. Så på det punkt ønsker mange nok at udskyde mobildebuten, til det er absolut nødvendigt, eksempelvis når barnet selv skal gå til og fra skole eller en fritidsordning”, siger Gustav Berghog fra Telia.

For at give forældrene de bedste muligheder for at guide børnene i forhold til deres adfærd i en online verden, har Telia bl.a. sammen med Red Barnet samlet gode råd og informationer om børns færden på nettet her.

Det er YouGov, der er gennemført undersøgelserne på vegne af Telia.

Flere nyheder

Copenhagen Capacity og den nationale klyngeorganisation for de digitale erhverv, DigitalLead, er gået sammen o... Læs mere!

Nuuday præsenterer i dag eesy - en helt enkel mobilløsning til en knivskarp pris. Læs mere!

Økosystemet Huawei Mobile Services (HMS) er snart klar til at give danskerne en fuldkommen brugeroplevelse. Læs mere!

Huaweis serviceplatform, Huawei Mobile Services, runder nu 100 millioner aktive brugere. Det kom frem på weeke... Læs mere!

Samsung Galaxy A8 Enterprise Edition er arbejdstelefonen, som kombinerer omfattende og kontinuerlige sikkerhed... Læs mere!

Efter den ikoniske espressomaskine præsenterer Smeg nu et nyt produkt for at tilfredsstille alle smagsoplevels... Læs mere!

Det danske brand Melissas nyeste ismaskine slår flere af de store kendte, udenlandske mærker som Kitchen Aid o... Læs mere!

Vi har taget et kig på Huaweis nye telefon Mate 20 Pro, som for nyligt blev præsenteret i London under stor fe... Læs mere!

Sikring mod tyveri og brand optager danskerne i stor stil, men det kan vise sig at være en dyr fornøjelse, hvi... Læs mere!

Med den seneste opdatering fra Apple, som bringer Apples multiroom-løsning til markedet, bliver AirPlay 2 tilg... Læs mere!