Bikubenfonden skærper sit fokus på det sociale område. I dag udkommer fonden med et debatoplæg, der inviterer til nye samarbejder på tværs af sektorer.

Bikubenfonden skærper sit fokus på det sociale område. I dag udkommer fonden med et debatoplæg, der inviterer til nye samarbejder på tværs af sektorer.
Flere end 40.000 børn og unge mellem 12 og 22 år er anbragt uden for hjemmet eller får social hjælp fra det offentlige.

I Danmark bruger vi hvert år milliarder af kroner på at hjælpe udsatte unge. Men selvom intentionerne er gode, er antallet af unge, som lever på kanten af det danske samfund, desværre stigende. Flere end 40.000 børn og unge mellem 12 og 22 år er anbragt uden for hjemmet eller får social hjælp fra det offentlige. 5.000 unge per årgang mellem 25 og 29 år har hverken været i uddannelse eller job inden for de seneste 2 år. Og godt 2.300 unge under 30 år er hjemløse.* Statistikkerne viser os med al tydelighed, at der er behov for at gøre noget for at vende udviklingen.

Derfor præsenterer Bikubenfonden i dag et oplæg til debat på det sociale område samtidig med, at fonden øremærker 30 mio. kroner til nye indsatser, der kan gøre en forskel for udsatte unge.

”Der er for mange udsatte unge i Danmark, som vi som samfund ikke lykkes med at hjælpe. Den udvikling er vi som fond forpligtet på at forholde os til. Derfor inviterer vi nu hele feltet til debat om, hvordan vi udvikler nye indsatser, der skaber varige forbedringer for flere udsatte unge. Selv skyder vi 30 mio. kr. ind i arbejdet,” siger Søren Kaare-Andersen, direktør i Bikubenfonden.

Brug for nye indsatser

For at blive klogere på, hvad der er brug for, har Bikubenfonden brugt det seneste år på at tale med eksperter og praktikere på det sociale område, på at gennemlæse eksisterende forskning og – ikke mindst – på at spørge nogle af de unge selv. Deres svar illustrerer, at der er behov for at se de unges problemer i et mere helhedsorienteret perspektiv.

”I dag har vi opbygget et socialt system, som tilbyder én bestemt løsning til ét bestemt problem. Det er sådan, lovgivningen er bygget op, og derfor er det også sådan, at indsatserne er organiseret i kommunerne og i det private. Sociale problemer er imidlertid ofte flettet ind i hinanden, og udsatte unge har det ofte svært i mange forskellige arenaer på én gang; uddannelse, job, bolig, relationer og det almindelige hverdagsliv,” siger Søren Kaare-Andersen og uddyber:

”Hvis man med et enkelt ord skal beskrive, hvad mange udsatte unge mangler, kunne det være livsmestring. Det vil sige evnen til at mestre alle de krav, udfordringer og beslutninger, som hører med til at blive voksen. Det kalder på en ny tilgang i indsatserne for de unge og på tættere samarbejde mellem forskellige aktører.”

Invitation til samarbejde

Den indsamlede viden er samlet i et debatoplæg, som Bikubenfonden i dag offentliggør. Ambitionen med debatoplægget er at starte en debat om, hvordan vi udvikler nye indsatser med fokus på livsmestring:

”Vi er optaget af at nyskabe muligheder for unge på kanten, men vi har langt fra alle svarene på, hvad der skal til. Derfor inviterer vi nu civilsamfundsorganisationer, kommuner, forskningsinstitutioner og private aktører til at komme med bud på, hvordan vi styrker de unges muligheder for at blive bedre til at mestre livet og ikke mindst, hvordan vi får inddraget de unges stemme i langt højere grad end i dag,” siger Søren Kaare-Andersen.

Konkret øremærker fonden 30 mio. kr. til nye indsatser. Midlerne gives ikke til enkeltstående projektidéer. Ambitionen er i stedet at støtte nye typer samarbejder mellem forskellige aktører om udviklingen af nye indsatser. Fristen for ansøgning er 1. september.


Flere nyheder

Nu kommer hynden, der får dig til at blive til en omgang mere. Læs mere!

Træningsprogram øger læsehastighed med 50 procent Læs mere!

De fleste har prøvet at åbne en flaske vin, drikke tre glas, og hælde resten i vasken. Men det skal være slut ... Læs mere!

Christmas Collectibles-serien har længe været en tradition hos Georg Jensen - en årlig hyldest til julen og al... Læs mere!

Udsigten til en ny sæson af Den Store Bagedyst betyder travlhed hos bageudstyrseksperterne KopK, forventer øge... Læs mere!

Når Red Barnets indsamlere på søndag d. 6. september går på gaden, kan danskerne nøjes med at hive mobiltelefo... Læs mere!

Der er mange faldgruber, når du dater på nettet, men hvis du bruger din sunde fornuft, kan du snildt styre ude... Læs mere!

Det svenske hard rock band Takida kommer til Pumpehuset på deres 20 års jubilæumsturné. Læs mere!

Ny undersøgelse viser, at både bilister og cyklister bryder færdselsreglerne ved skoler. Træn ruten til og fra... Læs mere!

Hver 5. studerende er dårligere stillet til eksamen. De kæmper nemlig ikke blot med pensum, men også med polle... Læs mere!