Nu kan du oprette en fremtidsfuldmagt, mens du stadig er i stand til at træffe vigtige beslutninger.

Nu kan du oprette en fremtidsfuldmagt, mens du stadig er i stand til at træffe vigtige beslutninger.
Fra 1. september 2017 bliver det muligt at lave en fremtidsfuldmagt - og det er godt nyt" siger advokat Jette Jessen fra Ret&Råd Advokater i København.

Fremtidsfuldmagter - er det et spørgsmål om spådom og krystalkugler? Nej, det er faktisk et spørgsmål om juridisk sund fornuft. Flere og flere rammes af demens og pr. 1. september 2017 bliver det endelig muligt med en fremtidsfuldmagt at indrette sig på, at man en dag ikke er i stand til at træffe vigtige beslutninger om f.eks. økonomi.

Ingen af os ved, om vi mod livets slutning rammes af demens eller anden form for mental svækkelse, som vil gøre os ude af stand til at træffe de rette beslutninger. Hvis tilstanden kun varer en relativ kort periode, er konsekvenserne og de mulige skadelige virkninger selvsagt af begrænset omfang. Men man ved jo aldrig …

Med en fremtidsfuldmagt skåner man sine pårørende

Gør man ingenting, overlader man det til de pårørende at forsøge at få det bedste ud af situationen med værgebeskikkelse eller lign. Det kan også være, at de pårørende ikke er enige, og så kan det være en langstrakt og ulykkelig affære.

"For mange har det derfor været relevant at oprette en generalfuldmagt, som man havde liggende i skuffen, til det eventuelt blev nødvendigt at tage den i brug. Men fra september 2017 bliver det muligt at lave en fremtidsfuldmagt - og det er godt nyt" siger advokat Jette Jessen fra Ret&Råd Advokater i København.

Hvad er en fremtidsfuldmagt?

Man kan stadig give fuldmagter - såvel generalfuldmagter som mere konkrete fuldmagter, men fra september kan man også oprette og lade registrere en såkaldt ”fremtidsfuldmagt”. Det forventes, at den skal underskrives for notaren, som registrerer den på fuldmagtsgivers cpr. nr., og derefter ”lader den ligge” til den en dag måtte blive sat i kraft. Måske bliver det aldrig nødvendigt eller relevant.

Man kan selvfølgelig både tilbagekalde sådan en fremtidsfuldmagt eller udskifte den/de personer man har indsat som fuldmægtige. Det kræver blot, at man stadig har den fornødne mentale habilitet, og så skal man underskrive et nyt dokument herom hos notaren.

Ikraftsættelsen af fremtidsfuldmagten sker af Statsforvaltningen, og det forudsætter en anmodning herom enten fra fuldmagtsgiver selv (hvis man er i stand til det), eller efter anmodning fra den eller de personer man i fuldmagten har givet ret til at disponere. Den/disse personer skal dog også normalt dokumentere fuldmagtsgivers mentale tilstand med lægeerklæring.

Fremtidsfuldmagten kan være generel og omfatte alle økonomiske aspekter, eller den kan være afgrænset til enkelte spørgsmål (aktiver) eller dispositioner. Fremtidsfuldmagten kan også omfatte mere personlige forhold som bopæl, pleje og behandling.

Hvis man opretter en fremtidsfuldmagt, vil den kunne bruges til at annullere andre ”konkurrerende” fuldmagter, og den vil ofte også træde i stedet for et værgemål.

En fremtidsfuldmægtigs dispositionsmuligheder og pligter vil på mange måder være de samme, der påhviler en værge, og Statsforvaltningen fører tilsyn med håndteringen af opgaven.

I skrivende stund har Justitsministeriet ikke offentliggjort vejledninger, blanketter eller nærmere detaljer for, hvordan den praktiske gennemførelse af ordningen skal ske. I Ret&Råd følger vi naturligvis emnet tæt, og vi er klar til at yde kompetent rådgivning herom.


Flere nyheder

Nu kommer hynden, der får dig til at blive til en omgang mere. Læs mere!

Træningsprogram øger læsehastighed med 50 procent Læs mere!

De fleste har prøvet at åbne en flaske vin, drikke tre glas, og hælde resten i vasken. Men det skal være slut ... Læs mere!

Christmas Collectibles-serien har længe været en tradition hos Georg Jensen - en årlig hyldest til julen og al... Læs mere!

Udsigten til en ny sæson af Den Store Bagedyst betyder travlhed hos bageudstyrseksperterne KopK, forventer øge... Læs mere!

Når Red Barnets indsamlere på søndag d. 6. september går på gaden, kan danskerne nøjes med at hive mobiltelefo... Læs mere!

Der er mange faldgruber, når du dater på nettet, men hvis du bruger din sunde fornuft, kan du snildt styre ude... Læs mere!

Det svenske hard rock band Takida kommer til Pumpehuset på deres 20 års jubilæumsturné. Læs mere!

Ny undersøgelse viser, at både bilister og cyklister bryder færdselsreglerne ved skoler. Træn ruten til og fra... Læs mere!

Hver 5. studerende er dårligere stillet til eksamen. De kæmper nemlig ikke blot med pensum, men også med polle... Læs mere!