Hver 5. studerende er dårligere stillet til eksamen. De kæmper nemlig ikke blot med pensum, men også med pollenallergi og løbenæse, nyseture og kløende øjne.

Hver 5. studerende er dårligere stillet til eksamen. De kæmper nemlig ikke blot med pensum, men også med pollenallergi og løbenæse, nyseture og kløende øjne.
Det kan virke uoverskuligt at læse til eksamen, når man har allergi. Foto Colourbox.dk. Fotograf Aleksandr

Flere tusind danske studerende har fået læseferie og indtager netop nu parker og haver over hele landet for at læse op til eksamen. Men timingen kunne ikke være meget dårligere. Græspollensæsonen er nemlig over os. Ifølge Astma-Allergi Danmark lider over 1 million danskere af pollenallergi, og birk og græs er blandt de helt store pollensyndere. Birk hærgede landet i starten af maj, og de kommende par måneder vil græspollen gøre livet surt for de mange allergikere.

Føles som influenza

Det kan være svært at forberede sig til eksamen, når man er ramt af pollenallergi. Et omfattende pensum og store mængder kompliceret stof kræver fuld koncentration, men det er nærmest umuligt, når øjnene klør, næsen løber og hovedet dunker. Flere forveksler symptomerne med forkølelse eller influenza, og det kan betyde, at de ikke får den rette behandling.

- Der er mange, der ikke er klar over, at de har pollenallergi. De tror, at nyseturene, den forstoppede næse og den generelt ubehagelige følelse, de oplever i krop og hoved, stammer fra en forkølelse eller influenza. Og det er ret ærgerligt, fordi så kommer de ikke til lægen og får den rette behandling, siger speciallæge, ph.d. Annette Nørgaard.

Og det er en tendens, man også kender til hos Astma-Allergi Danmark. De har nemlig tal, der viser, at 2 ud af 5, som lider af allergi, aldrig har fået stillet en diagnose.

Dispensation

Når man har pollenallergi, kan det betyde, at man er dårligere stillet end sine klassekammerater, når man sætter sig ved det grønne bord. Men ligesom der er sygeeksamen, hvis man fx skulle blive ramt af influenza, kan man også få dispensation, hvis man døjer med allergi.

- Der er flere, der ikke er klar over det, men man kan rent faktisk få ekstra tid til eksamensforberedelsen, hvis man har allergi i en sådan grad, at det er fysisk funktionsnedsættende. Og når der er mange pollen i luften, er det reelt det, der er tale om for mange allergikere, siger Annette Nørgaard.

For at søge om ekstra tid til eksamen, skal man gå til sin lærer eller studievejleder og søge om dispensation.

Selvom de fleste nok foretrækker at ligge udenfor og læse til eksamen, så er der desværre ingen vej udenom som allergiker – pak bøgerne sammen og ryk indenfor. Skal man ud og strække benene, kan det bedst betale sig om morgenen og aftenen, hvor der er færrest pollen i luften. Husk solbriller, så du skåner øjnene for de pollen, der nu engang måtte være i luften.


Flere nyheder

Nu kommer hynden, der får dig til at blive til en omgang mere. Læs mere!

Træningsprogram øger læsehastighed med 50 procent Læs mere!

De fleste har prøvet at åbne en flaske vin, drikke tre glas, og hælde resten i vasken. Men det skal være slut ... Læs mere!

Christmas Collectibles-serien har længe været en tradition hos Georg Jensen - en årlig hyldest til julen og al... Læs mere!

Udsigten til en ny sæson af Den Store Bagedyst betyder travlhed hos bageudstyrseksperterne KopK, forventer øge... Læs mere!

Når Red Barnets indsamlere på søndag d. 6. september går på gaden, kan danskerne nøjes med at hive mobiltelefo... Læs mere!

Der er mange faldgruber, når du dater på nettet, men hvis du bruger din sunde fornuft, kan du snildt styre ude... Læs mere!

Det svenske hard rock band Takida kommer til Pumpehuset på deres 20 års jubilæumsturné. Læs mere!

Ny undersøgelse viser, at både bilister og cyklister bryder færdselsreglerne ved skoler. Træn ruten til og fra... Læs mere!

Netop offentliggjorte tal fra Nationalbanken viser, at danskernes indlån i bankerne lå på 921 mia. kr. i april... Læs mere!