Før Corona-pandemien lagde Norwegian an til et profitabelt 2020 og den bedste sommer nogensinde.

Før Corona-pandemien lagde Norwegian an til et profitabelt 2020 og den bedste sommer nogensinde.
COVID19-krisen har ramt luftfarten og rejsebranchen særligt hårdt, og de fleste selskaber har brug for støtte fra staterne for at overleve.

Myndighedernes strenge rejserestriktioner og efterfølgende svigt i efterspørgslen tvang Norwegian til at parkere 140 fly og hjemsende cirka 8000 ansatte. I andet kvartal havde Norwegian blot 7-8 fly i drift på indenrigsruter i Norge. Efter en vellykket omstruktureringsproces fik selskabet adgang til den lånegaranti på tre milliarder norske kroner, som den norske stat stillede.

- Ved indgangen til 2020 forventede vi et positivt resultat og den bedste sommer nogensinde takket været vellykkede omkostningsbesparende initiativer og en mere effektiv drift. Så blev vi ramt af COVID-19, og efterspørgslen efter billetter stoppede bogstaveligt talt helt op fra den ene dag til den anden på grund af myndighedspålagte rejserestriktioner og rejseanbefalinger over hele verden. De seneste måneder har vi arbejdet utrætteligt for at sørge for, at vi kommer ud af krisen som et stærkere selskab, der er godt positioneret i den fremtidige konkurrence. Kreditorer, obligationsejere og aktionærer har givet os støtte og tillid til vejen videre. Vores kunder udtrykker også stærk støtte. Det er jeg meget taknemmelig for. Samtidig er jeg stolt over alle vores ”Red Nose Warriors”, der holder modet oppe og hver dag arbejder hårdt for vores kunder”, siger koncernchef Jacob Schram.

I løbet af årets første seks måneder rejste 5,31 millioner kunder med Norwegian mod 18,1 millioner i samme periode sidste år. Kapaciteten (ASK) faldt med 69 procent og passagertrafikken (RPK) faldt med 72 procent. Belægningsgraden var på 78,2 procent, et fald på 6,5 procentpoint sammenlignet med første halvår 2019. Både belægningsgraden og kapaciteten er justeret i henhold til norske myndigheders krav om blokerede midtersæder på indenrigsruter i Norge i andet kvartal 2020.

Punktligheden var 87,2 procent, en forbedring på 7,3 procentpoint sammenlignet med første halvår 2019.

Stor usikkerhed for fremover

Den første juli genåbnede Norwegian 76 ruter, satte yderligere 12 fly i trafik og hentede mere end 600 ansatte tilbage til arbejde. Markedet er fortsat meget usikkert, hovedsageligt på grund af stadig ændrede rejsevejledninger fra myndigheder i hele Europa. Ændringer i rejsevejledninger har umiddelbar effekt på efterspørgslen. Selskabet vil fortsat justere ruteprogrammet i forhold til efterspørgslen og myndighedernes rejsevejledninger i den kommende tid.

- COVID19-krisen har ramt luftfarten og rejsebranchen særligt hårdt, og de fleste selskaber har brug for støtte fra staterne for at overleve. Vi kan se, at vores nærmeste konkurrenter modtager betydeligt likviditetsstøtte fra sine stater, fordi luftfart udgør kritisk infrastruktur. Vi er taknemmelige for lånegarantien fra den norske regering, som vi har arbejdet hårdt for at få adgang til. Sådan som markedsforholdene er nu, er det ikke nok til at få os igennem krisen, siger Schram.

Flere nyheder

Den klassiske landevejskro, Låsby Kro, er trådt ind i Small Danish Hotels. Dermed sætter hotelkæden endnu en b... Læs mere!

Hotels.com opfordrer danskere til blandt andet at vælge refunderbare bookinger. Læs mere!

Den netop overståede sommer på Bornholm har slået alle rekorder. Læs mere!

Der er rift om parkeringspladserne i Københavns Lufthavn denne sommer. Læs mere!

Flere danskere sætter kurs mod Sverige, når familien skal på sommerferie. 2018 var det største danske turistår... Læs mere!

Naturskønne Costa Rica har fundet vej til danskernes ferieplaner. Det erfarer Jysk Rejsebureau. Læs mere!

Nordeuropas første internationale krydstogtkonference finder snart sted i København. Læs mere!

Som den første af forårets mange rutenyheder i Aarhus Airport er den nye direkte rute mellem Aarhus og Manches... Læs mere!

Trods det gode sommervejr blev 2018 et rekordår for den danske charterbranche. Læs mere!

Stena Line kan nu sætte tjek ved endnu en milepæl i rederiets investeringsprogram for deres internationale flå... Læs mere!